استرس احساسی است که زمانی به شما دست میدهد، که فشار بیشتر از آنچه شما به آن عادت داشتهاید برشما وارد شود. زمانیکه شما دچار استرس میشوید، بدن شروع به ترشح هورمونهایی میکند که سرعت تپش قلب را بالا برده، تنفس شما را سریعتر کرده و میزان انرژی بیشتری به شما میدهد. بعضی از انواع استرس، عادی و حتی مفید بوده و بدون آن شما انگیزهای برای فعالیت ندارید. بعضی ها معتقدند این نوع استرس، به انسان کمک کرده و زندگی بدون آن بی معناست. اما اگر استرس، بیشتر از توان جسمی و روحی ما باشد و زندگی مارا تحت تاثیر قراردهد، استرس بد یا کاهنده نامیده میشود.اگر استرس زیاد برای شما اتفاق بیافتد یا مدت آن طولانی باشد، این نوع استرس، میتواند از انواع استرس بد باشد. این نوع استرس میتواند با سردرد، ناراحتی معده و مشکل در خوابیدن، همراه باشد. همچنین این نوع استرس، میتواند سیستم ایمنی بدن شما را ضعیف کرده و مبارزه با بیماریها را برای شما سخت نماید. بعلاوه اگر شما هم اکنون به بیماری و یا مشکلی مبتلا هستید ممکن است استرس آن را بدتر نماید. استرس، میتواند شما را حساس، ناراحت و یا حتی افسرده کند.
عامل تنش زا یا استرس، عاملی است که میتواند بعنوان محرک عمل کرده و باعث ابتلای شما به استرس شود. استرس، احساس تحت فشار بودن است، درحالیکه تنش زا عاملی است که در ما باعث بوجود آمدن استرس میشود و در محیط زندگی ما قرار دارد. بعنوان مثال صداها، افراد ناخوشایند و کسانیکه از آنها بدمان میآید، افزایش سرعت ماشین یا حتی بیرون رفتن از خانه همه میتوانند، تنش زا باشند. عموما(همیشه نه) هرچه بیشتر ما با عامل تنش یا استرسزا مواجه شویم، بیشتر احساس استرس مینماییم.
بخشی از واکنش ما در برابر استرس، جسمی بوده و بر وضعیت جسمانی ما تاثیر میگذارد. زمانیکه ما با یک تهدید یا خطر مواجه میشویم، بدنمان موادی را آزاد میکند که به ما قدرت محافظت (حالا یا فرار با بیشترین سرعت و یا مبارزه با بیشترین توان) از خودمان را میدهد. بعنوان مثال هنگامیکه شما در خانه هستید و زلزله رخ میدهد، با بیشتر شدن سطح این مواد شیمیایی بدن شما سریعتر از همیشه عمل کرده و شما میتوانید با سریعتر بیرون رفتن و یا بیرون بردن خانوادهتان، جان خود و خانوادهتان را نجات دهید.
بجنگ یا دررو واکنش سیستم عصبی بدن ما به یک واقعه استرسزا است. در این واکنش بدن ما مواد شیمیایی کورتیزول، آدرنالین و نورآدرنالین بیشتری تولید کرده که باعث افزایش ضربان قلب، محکم شدن ماهیچه ها، عرق کردن و افزایش سطح هوشیاری شده و همه اینها به ما برای محافظت از خودمان در موقعیت های خطرناک کمک میکند. در زمان واکنش بجنگ یا دررو سایر عملکردهای بدن که در آن لحظه مورد نیاز نیستند، کاهش فعالیت داده(مانند سیستم ایمنی یا دستگاه گوارش) و همه منابع بدن برروی عملکردهای مورد نیاز همچون افزایش سرعت تنفس، جریان خون، هوشیاری و قدرت ماهیچهها متمرکز میشوند.
استرس، میتواند بدن شما، افکارتان، احساساتتان و یا حتی رفتارتان را تحت تاثیر قرار دهد. آشنایی با نشانهها و علائم استرس، میتواند به شما در کنترل استرس، کمک نماید. استرس بررسی و کنترل نشده میتواند باعث ابتلا به انواع بیماری از قبیل فشار خون بالا، بیماریهای قلبی ، چاقی یا دیابت شود. نشانههای معمول استرس، شامل:
همه ما بشکلی متفاوت به موقعیت های استرسزا واکنش نشان میدهیم. چیزی که برای ما استرسزاست ممکن است برای فرد دیگری عادی باشد. تقریبا هرچیزی میتواند باعث استرس شود و استرس محرکهای متفاوتی دارد. برای بعضی از افراد و بعضی اوقات فقط فکر کردن به یک واقعه میتواند استرس زا باشد. معمول ترین دلایل ابتلا به استرس شامل:
سایر موارد زیر هم میتوانند از دلایل ابتلا به استرس باشند:
البته اینکه افراد بدون هیچ دلیلی احساس استرس نمایند هم ممکن است. احساس ناامیدی، اضطراب و افسردگی میتواند باعث ایجاد استرس، در بعضی از افراد شود.
مدیریت استرس، میتواند به بدن شما منبع استرسزا برای خود را کنترل و یا حتی حذف کنید، دید شما نسبت به یک واقعه استرسزا را عوض کرده، تاثیر استرس، برروی بدنتان را کاهش داده و به شما راههایی جایگزین برای مدارا با استرس، نشان میدهد.
تکنیک های مدیریت استرس، با خواندن کتابها و مقالات در این زمینه یا شرکت در کلاسهای مدیریت استرس، بدست بیاید. همچنین با کمک یک مشاور یا روانشناس شما میتوانید استرستان را مدیریت و کنترل نمایید.
معمولا پزشکان از دارو برای مداوای استرس، استفاده نمیکنند، مگر اینکه بیمار دچار سایر مشکلات اساسی از جمله افسردگی و اضطراب باشد. در این موارد پزشک با تجویز داروهایی همچون داروهای ضدافسردگی و … برای درمان استرس و بیماریهای مرتبط با آن استفاده نماید.
شما میتوانید برای درمان استرس خود به روانشناسان کل کشور مراجعه کنید
ما در لینک زیراطلاعات آدرس و شماره تلفن کامل روانشناسان و پزشکان خوب کل کشور را آورده ایم
دسته بندی: پزشکی و سلامت
1398/08/09
نویسنده :